srpskienglish
 
 

PRIPREME ZA ČAS

U aktivnu nastavu kroz pripreme - VET forum
U aktivnu nastavu kroz pripreme
Udruženje VET Forum, u 2012. godini planira niz novih projekata u oblastima srednjeg i osnovnog obrazovanja. Finansijska sredstva kojima raspolažemo su mala i ograničena, ali se u celini troše na opšte dobro i na razvoj našeg Obrazovnog sistema. Jedan od takvih projekta koji je, po našem mišljenju, od presudnog značaja za prihvatanje koncepta Aktivne nastave u školama i kod nastavnika, je baza priprema za časove aktivne nastave.
Naime, kada je u pitanju proces uvođenja Aktivne nastave u škole, mi smatramo da on počiva na nekoliko stubova. Prvi stub čine seminari na kojima nastavnike obučavamo za ovaj novi oblik rada. Drugi stub bi bila matura, usmerena ka proveri niza kompetencija kod učenika, a ne samo na proveru teorijskog znanja. Treći stub čine Predmetne didaktike koje Udruženje VET Forum razvija za nekoliko stručnih predmeta u ekonomskim školama. I četvrti, možda i najbitniji stub, su baze priprema za nastavnike srednjih i osnovnih škola.
Zašto je toliko bitna ta baza priprema? Ono što su treneri našeg Udruženja uočili kod nastavnika prilikom držanja seminara, je nesigurnost i nemotivisanost pri primeni Aktivne nastave na svojim časovima. Veoma mali procenat nastavnika posle seminara zaista i primeni Aktivnu nastavu na svojim časovima. Ni matura tu nije mnogo pomogla jer se taj deo vezan za maturske zadatke svede na puko drilovanje učenika sa već gotovim i rešenim zadacima. Predmetne didaktike će verovatno dati bolje rezultate, ali da bismo imali zaokruženu celinu potrebne su i gotove pripreme. Mi smatramo da bi se nastavnici mnogo lakše i brže odlučili za primenu Aktivne nastave kada bi imali nekoliko gotovih proverenih priprema iz svog predmeta. Tada bi sa više samopouzdanja pristupali časovima aktivne nastave i posle nekoliko održanih časova, na osnovu priprema skinutih sa naše baze, sigurno bi se usuđivali da sami naprave pripreme i podele ih sa drugim nastavnicima. To je, po našem mišljenju, nedostajuća karika u lancu obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.
Udruženje nastavnika „VET Forum“ ima ideju da kreira jednu veliku bazu priprema za časove aktivne nastave opšteobrazovnih i stručnih predmeta, osnovnih i srednjih škola. Ukoliko podržavate tu ideju ostavite komentar o vašem viđenju ideje kreiranja velike baze priprema za čas.
Sa ove stranice možete skinuti nekoliko priprema koje su naši treneri napisali za svoje časove.

Računovodstvo - Tema: Kako da organizujemo inventarijsanje, autor Radenko Marković
Statistika - Tema: Statističko posmatranje, grupisanje i prikazivanje pojave, autor Aleksandra Bakrač
Računarstvo i informatika - Tema: Grafičko predstavljanje podataka autor Nebojša Jelisavčić
Komentara 0
Postavio članak admin, 28 Mar 2012

Ime:
E-mail: (nije obavezno)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Zaboravi me
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

 
početna | o udruženju | seminari | publikacije | autorske strane | pripreme za čas | forum | kontakt